Kozijnen herstellen

Kozijnen herstellen – hoe doet u dat? Moet u oude kozijnen vervangen door nieuwe kozijnen, of kunt u beter de bestaande kozijnen laten repareren, renoveren, schilderen of schoonmaken?

Wat de beste manier van uw kozijnen herstellen is, hangt af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan het materiaal van de kozijnen, het gewenste resultaat en uw budget. We zetten de verschillende soorten kozijnonderhoud en hun toepassingen op rij.

Kozijnen vervangen

Laten we maar beginnen met de meest drastische methode: de kozijnen vervangen. Dit is een optie wanneer de kozijnen onoverkomelijke gebreken vertonen, zoals ernstige houtrot of stormschade. De kozijnen vervangen doet u bijvoorbeeld als u:

  • Kozijnen van een geheel ander materiaal wilt (denk hout i.p.v. kunststof)
  • De isolatiewaarde wilt verhogen (van enkel glas naar HR++-glas)
  • Sterk verouderd hang-en-sluitwerk wilt vervangen voor meer inbraakwering

De kosten van kozijnen vervangen kunnen hoog oplopen. Gelukkig zijn er, voordat u voor nieuwe kozijnen kosten maakt, nog verschillende alternatieven om de kozijnen te renoveren.

Kozijnen vervangen of repareren

Kozijnen repareren

Als kozijnen (plaatselijk) schade hebben opgelopen, is de kans groot dat dit nog gerepareerd kan worden voordat u tot vervanging over hoeft te gaan. Zo is houtrotreparatie van enkel aangetaste onderdelen bijvoorbeeld vaak nog mogelijk. Een onderhoudsspecialist kan u eerlijk adviseren over de beste oplossing.

Kozijnen schilderen

Schilderwerk is een vorm van onderhoud. Het dient als een coating die het kozijn – tot op zekere hoogte – tegen invloeden van buitenaf beschermt. Zoals neerslag, condens, groene aanslag, schimmelvorming, vogelpoep, insecten of vandalisme (graffiti).

Mettertijd verweert de verflaag, waardoor het onderliggende materiaal weer kwetsbaar wordt. Door de kozijnen tijdig van een nieuwe verflaag te voorzien, vernieuwt u als het ware de bescherming. Uw kozijnen kunnen er weer een tijdje tegenaan en zien er bovendien weer als nieuw uit.

Kozijnen schilderen is een goede keuze als er sprake is van houten of stalen kozijnen. Voor andere materialen, zoals kunststof of aluminium kozijnen, zijn andere opties beter geschikt.

Kozijnen schilderen

Kozijnen schoonmaken

Een glazenwasser zal doorgaans alleen de ramen en niet de kozijnen reinigen. Maar om de levensduur te verlengen, is het aan te raden ook regelmatig de kozijnen te laten reinigen. De methoden en middelen die daarbij ingezet worden, verschillen per materiaal. Let op dat er gebruik wordt gemaakt van duurzame materialen, zodat ook het milieu gebaat is bij de behandeling.

Kunststof kozijnen kunnen gepoetst worden. Na behandeling zorgt een waxlaag voor extra bescherming. Hoewel de kozijnen poetsen en waxen niet per se de levensduur zal verhogen, draagt het wel bij aan een blijvend mooie uitstraling. Zogenaamd onderhoudsvrije materialen kunnen ook geconserveerd worden.

Onderhoudsvrije kozijnen

Bepaalde materialen staan erom bekend dat ze weinig of zelfs geen onderhoud behoeven. Denk bijvoorbeeld aan gepoedercoat aluminium of Trespa. Maar wat als ‘onderhoudsvrij’ niet echt onderhoudsvrij blijkt te zijn? Op den duur zullen bijvoorbeeld aluminium kozijnen toch echt dof, mat of vlekkerig worden.

In dat geval is er een speciale behandeling nodig om de oorspronkelijke uitstraling van de kozijnen te herstellen. Niet elke onderhoudsspecialist beheerst de technieken daarvoor. Bij Guldie leiden we echter speciaal vakmensen op om ‘onderhoudsvrije’ gebouwdelen te herstellen, met de juiste producten en applicatiemethodes.

Wij geloven namelijk dat betaalbaar, duurzaam onderhoud voor de gevel altijd mogelijk is. Toon dus ook de tijdloze schoonheid van uw bezit.

Meer over onze methode