Aan wie vertrouwt u onderhoud van monumenten toe?

Een monumentaal pand, daar bent u zuinig op. Onderhoud – wat juist bij monumenten zo belangrijk is – laat u dus niet zomaar aan de eerste de beste schilder over. Toch? Daarom zetten wij een aantal aandachtspunten op rij om op te letten bij het inschakelen van een specialist. Zo is uw monumentaal onderhoud in goede handen.

Wat voor soort monumentaal pand bezit u?

Geen monument dat precies hetzelfde is: de zorg daarvoor moet dan ook altijd specifiek afgestemd worden. En dat verschilt per soort monument. Bent u in het bezit van een rijksmonument, provinciaal monument, gemeentelijk monument of beschermd stads- of dorpsgezicht (‘beeldbepalende gebouwen met historische karakteristieken’, aldus de Rijksoverheid)?

Al deze gebouwsoorten vragen om een eigen aanpak. Zo zal industrieel erfgoed op een andere manier onderhouden moeten worden dan bijvoorbeeld een historische boerderij. Niet ten minste vanwege de geldende wet- en regelgeving.

Onderhoud monumenten historische boerderij

 

Wat zijn de wetten en regels voor monumentenzorg?

Als bezitter heeft u bepaalde verplichtingen rondom monumentenzorg, opgenomen in de corresponderende wetgeving. Afhankelijk van de soort monumentale pand gaat het om de Erfgoedwet of per 2022 de Omgevingswet (tot 2016 Monumentenwet).

Is de specialist die u inschakelt, op de hoogte is van deze wet- en regelgeving? Belangrijk om te weten. Alleen als dat zo is, weet u namelijk zeker dat het onderhoud aan uw monumentale pand voldoet aan de gestelde normen en eisen. Via Monumenten.nl kunt u bedrijven per specialisatie, regio of certificaat selecteren:

Vind een specialist

Welk monumentenonderhoud heeft uw pand nodig?

De leeftijd, de historische elementen en de gebruikte materialen zijn allemaal zaken die een rol spelen in bepalen wanneer er welk onderhoud er aan uw pand gepleegd moet worden. Dat kan bijvoorbeeld betekenen monumentaal schilderwerk, maar ook restauratie van bepaalde elementen. Voorbeelden van werkzaamheden die onder monumentaal onderhoud kunnen vallen zijn:

De juiste specialist heeft de juiste kennis in huis. Beheerst een bedrijf precies de technieken die nodig zijn om uw monument te onderhouden? Ga dit na door de website van het bedrijf te bekijken of door contact op te nemen en te informeren naar de mogelijkheden.

Monumentaal onderhoud appartementen

 

Krijgt u subsidie voor onderhoud aan monumenten?

De overheid stelt financiering beschikbaar voor onderhoud van monumentale panden, in de vorm van subsidie of een lening. Er verschillende subsidieregelingen, afhankelijk van het soort monument dat u bezit.

Ook deze financiering is een factor om rekening mee te houden bij het kiezen van een onderhoudsspecialist. Want dit speelt mee in het bepalen van welke offerte u accepteert. Uw budget bepaalt immers grotendeels met wie u in zee gaat (of überhaupt kunt gaan). Houd uw subsidie of lening dus naast de offerte, zodat u een goed overzicht heeft van bij wie u qua kosten goed zit.

Offerte aanvragen

Guldie als monumentenspecialist

Bij Guldie noemen we onszelf geen schilders, maar onderhoudsspecialisten. We doen namelijk veel meer dan schilderen alleen. We richten ons op het complete vastgoedonderhoud. Met plezier én met resultaat, dankzij onze integrale aanpak en onverdeelde aandacht.

En dat doen we graag bij bijzondere projecten. Al meer dan eens hebben we ons dan ook gebogen over onderhoud en renovatie van monumentale villa’s en boerderijen. Bekijk onze projecten voor een indruk van hoe dat eruit ziet: