Historie

Ruim 100 jaar ervaring, kennis en vakmanschap. Zo ziet dat er in vogelvlucht uit!

Het Guldie-familiewapen

Van de naam "Guldie" wordt vaak ten onrechte gedacht dat het een fantasienaam is. Niets is minder waar. Guldie is een familienaam. Toch lijkt de associatie met ons vak (Guldie-guld-vergulden, dus beschermen en verfraaien van oppervlakken), niet toevallig.
 
De oorsprong van de familie Guldie ligt in Zwitserland en wel in de plaats Sankt Gallen. Een uitgebreid genealogisch onderzoek heeft Guldie-wortels daar getraceerd tot in de vijftiende eeuw. Gezien de naam "Guldie" was het eigenlijk niet eens verrassend dat al in 1476 in Zwitserland Guldie's actief waren in het vergulden en in glaszetten. De liefde voor het schildersvak zit er bij de familie Guldie dus al eeuwen in.
De advertentie uit 1890

Gezien de voorgeschiedenis zou "Guldie, sinds 539 jaar" dus niet eens misstaan. Toch hanteren wij voor de oprichting van het bedrijf de datum 1890. In dat jaar verscheen in de Barneveldse Courant een advertentie van de weduwe Guldie waarin ze aankondigde dat haar zoon zich had gevestigd als zelfstandig schilder en behanger. Het bedrijfje begon aan de Jan van Schaffelaarstraat, toen nog Catharinastraat geheten. Ter plekke konden ook schildersbenodigdheden worden aangeschaft.


Cees Guldie bij een project in uitvoering, 1920

De leiding van het bedrijf in de eerste generatie lag bij Cees Guldie. Meesterschilder te Barneveld. Van de geschiedenis van die tijd is eigenlijk weinig bekend. We gaan ervan uit dat hij grotendeels zelf schilderde, aangevuld met een wisselend aantal knechts. Verf werd in die tijd grotendeels zelf gemaakt, met pigmenten en bindmiddelen waar volop lood en andere gevaarlijke materialen in zaten. Als de bindmiddelen niet verkrijgbaar waren, zoals opgetekend in WO1, werd verf volledig zelf gemaakt, bijvoorbeeld door het koken van notenbladeren. Nog steeds is flexibiliteit een van de kernwaarden van ons bedrijf!


de oudste Guldiefactuur

Het oudste stukje boekhouding komt ook uit die tijd. Dit plaatje toont een factuur aan de kerk te Achterveld. Nadere beschouwing levert de volgende uutarieven op:

127 uur arbeid aan de toren: F 29.32. Een uurtarief derhalve van 16 cent!
33 uur en 6 boekjes goud, vergulden van het orgel. F 10.95. Uitgaande van het uurtarief kostte een boekje goud dus: 95 cent.

J.A.F. Guldie

De opvolging van Cees werd gevonden binnen de familie. De enige zoon nam het bedrijf over. Deze J.A.F. Guldie heette in de volksmond "Das". Ook deze generatie kon alleen door hard werken de crisisjaren overleven. In WOII ging Das met paard en wagen naar Breda om ter plekke hammen te ruilen voor verf. (hardolin). Ook werd eens een mooie partij behang op de kop getikt van 4000 rol. De ene helft gebloemd, de andere helft effen. Volgens Das had hij van klanten zelden zo weinig commentaar op de keuzemogelijkheden gehad!


Het oude pand aan de Jan van Schaffelaarstraat, 1960.
De ene J.A.F. Guldie werd afgelost door de volgende, Adamus, oftewel Ad. Ook andere broers bleven in het bedrijf werkzaam. Terwijl het schildersbedrijf gestaag doorgroeide werd de winkeltak nu ook verder uitgebreid met winkels in Amersfoort (Hans) en Zutphen (Cees). Later kwam er ook een winkel bij in Ede.
 

In de derde generatie groeide het schildersbedrijf uit van een ouderwets ambachtelijk bedrijf naar een echt professioneel schildersbedrijf, met meer dan 20 man personeel. Uiteindelijk verhuisde het schildersbedrijf dan ook naar bedrijventerrein de Harselaar.
Pand Hermesweg (1990), daaronder Anthonie Fokkerstraat. (huidige locatie). Aan het einde van de 20e eeuw bleek dat de beide verschillende takken van het bedrijf dusdanig gegroeid waren, dat dit niet meer te combineren bleek. Ook de fysieke ruimte aan de Jan van Schaffelaarsstraat, waar in de loop van de eeuw steeds buurpanden bij waren gekocht was niet meer toereikend.
Het schildersbedrijf verhuisde naar het bedrijventerrein de Harselaar. Toen zich 10 jaar later de kans voordeed ook de winkel te verhuizen uit het centrum van Barneveld, werd er compleet verhuisd naar bedrijventerrein de Briellaerd. Hier werden winkel en schildersbedrijf weer samengevoegd. Weliswaar in één pand, maar als twee verschillende bedrijven. In deze periode nam de vierde generatie de leiding over. Adriaan Guldie neemt de winkels over. Jaap Guldie het schildersbedrijf.
Het pand in 2012

Na ongeveer 50 jaar werd overgeschakeld op een nieuw logo. Het is fris, herkenbaar en straalt uit wat Guldie wil zijn: professioneel, degelijk, maar altijd voor een scherpe prijs.

Het oude logo Het oude logo is eigenlijk helemaal niet ontworpen zoals we dat nu zouden doen. Guldie sr ging samen met Guldie sr sr(Das)  naar  Neon de Sleutel Apeldoorn om een echte neon te laten maken. Rond 1960. De tekenaar van dat bedrijf schetste in een minuutje een schrijfletter met een palet. Dat werd akkoord bevonden en bleef langer dan 50 jaar het bedrijfslogo.

Nieuwe locatie Ede met personeel (2012)

Vanaf 1974 is Guldie al gevestigd in Ede. De eerste locatie was Maandereind 12a. Deze winkel kreeg het lastig doordat het pleintje daar veranderde in een horecaplein. Dus werd de winkel verhuisd naar de Veenderweg. Weliswaar geen a-locatie, maar wel groot en met gratis parkeren. Toen de mogelijkheid kwam zich te vestigen bij de "grote jongens" werd die mogelijkheid aangegrepen. Vanaf 2012 is Guldie Ede gevestigd op het bedrijventerrein in Ede, op de Lorentzstraat, waar ook Gamma, Karwei en Praxis gevestigd zijn.

Colorstore.nl

In 2008 werd Guldie verf en behang uitgebreid met een winkel in Hoevelaken. Er zijn dus nu 3 winkel en een webbedrijf.

In 2013 wordt de eerste webshop gelanceerd. Inmiddels is Colorstore.nl een middelgrote speler op internet.

Het nieuwe logo van Guldie

In 2016 worden het logo en de huisstijl van Guldie Schilders nogmaals gewijzigd. Deze nieuwe uitstraling sluit aan bij de ontwikkeling die het bedrijf de laatste jaren heeft doorgemaakt.