De leerling mee op sleeptouw - het verhaal van MBO Amersfoort

Toen MBO Amersfoort een tijdje geleden naar aannemer Schoonderbeek Bouw stapte, was hun vraag heel concreet, aldus coördinator huisvesting Tjitte Boersma: “Hier is een bestaand pand, maak er voor ons een school van.” Dankzij de positieve ervaringen in het verleden, was Guldie schilderwerk & vastgoedonderhoud wat betreft de schilderwerkzaamheden gelijk de aangewezen partner.

Goede communicatie en een strakke planning

MBO Amersfoort is een scholengemeenschap met liefst tien verschillende locaties in Amersfoort (en eentje in Utrecht), waar in totaal 140 uiteenlopende opleidingen worden aangeboden, waaronder de opleiding tot schilder. Als een flink aantal leerlingen verhuisd (moet) worden, zoals hier het geval was, kun je je voorstellen dat dit best een logistiek vraagstuk is. Een vraagstuk waarbij goede communicatie en een strakke (én nageleefde) planning van groot belang is. Daarin is een deskundige aannemer natuurlijk belangrijk, maar je hebt ook zeker goede vakmensen nodig.

Positieve ervaringen met Guldie

Het betreffende pand, vroeger een groothandel in lingerie, werd vervolgens – logischerwijs – helemaal gestript en opnieuw ingedeeld en aangekleed. Naast een aantal verschillende installateurs, is een betrouwbaar schildersbedrijf dan onmisbaar. Zowel Schoonderbeek als MBO Amersfoort (en Boersma) hadden in het verleden al positieve ervaringen met Guldie schilderwerk & vastgoedonderhoud, dus die keuze was dan ook snel gemaakt.

"Ze namen hun werkprocessen heel serieus en waren er vaak al vóór zevenen!" 

Vooraf een beetje huiverig

Toch was Boersma vooraf wel wat huiverig. “In 2015 hebben we een andere locatie door hen laten schilderen en op basis daarvan hadden we bepaalde verwachtingen. Je weet echter nooit wat er in die paar jaar gebeurt en hoe zich dat ontwikkelt.” Desondanks is hij zeer tevreden over het resultaat. “Je kan het natuurlijk prachtig verkopen, maar het gaat er uiteindelijk om wat de mannen op de vloer ervan maken. Dat is helemaal goed gegaan: beloftes zijn waargemaakt en afspraken nagekomen.”

De leerling mee (op sleeptouw)

Een van de eisen die Boersma en MBO Amersfoort in het algemeen stellen aan bedrijven om mee samen te werken, is dat zij ook ‘jongelui’ meenemen die het vak nog moeten gaan leren. “Met andere woorden: schilders die de leerlingen, die de schildersvakopleiding volgen, op sleeptouw nemen. Dat is dan ook gebeurd bij Guldie: ze hebben daar leermeesters die de studenten opleiden – op een leuke manier. Soms door te grappen en te grollen, maar als het nodig is, ook door ze even flink op de vingers te tikken.”

"Van de gebruikte materialen tot aan de voorbereidingen: uit alles bleek dat het echte vakmensen zijn."

Zeer flexibele vakmensen

Aan de andere kant vergt het uitvoeren van je werk in een school – waar ten tijde van het schilderen al een hele groep studenten was ingetrokken – nogal wat van het personeel van Guldie, aldus Boersma. Je moet iedere dag weer je spullen opruimen, hebt voortdurend mensen om je heen en tot slot moet je ook zo nu en dan tegen de opmerkingen van sommige gevatte studenten kunnen. Boersma: “De vakmensen van Guldie zijn hierin altijd heel flexibel geweest, zelfs op de momenten dat het even niet liep zoals ze verwacht hadden. Ze moesten zich vaak aanpassen, maar desondanks waren ze zowel in de omgang als qua manier van communiceren erg prettig.”

Voor zevenen beginnen

Een ander punt waar Boersma over te spreken was, betrof de professionaliteit van de schilders: “Ze namen hun werkprocessen heel serieus – dat begon al bij het tijdstip waarop ze hun werkdag startten: ze waren er vaak al vóór zevenen! Maar je zag dit ook aan andere zaken: van de gebruikte materialen tot aan de kwaliteit van de verf en van de voorbereidingen tot aan dingen als het schoonmaken en schuren, uit alles bleek dat het echte vakmensen zijn.”

Een kosteloze oplossing

Het spreekt dan misschien voor zich, maar Boersma kaart ook nog aan dat het schilderwerk zelf van ‘goede kwaliteit’ was. De coördinator was ook aangenaam verrast door de extra service die Guldie bood. “Een van de geschilderde muren bleek een stuk sneller te vervuilen dan we verwacht hadden, waarop is aangeboden om deze muur – kosteloos – met een ander product te behandelen, om te kijken of dat het product is waar we mee verder kunnen.”

"Ze moesten zich vaak flink aanpassen, maar de vakmensen van Guldie zijn altijd heel flexibel geweest."

Kwaliteit staat altijd bovenaan

Boersma werkt zoals gezegd al jaren binnen een school, kent het klappen van de zweep en merkt ook terecht op: “Deze manier van werken, waarbij je tegelijkertijd ook schilders in wording opleidt, kost soms extra tijd of materiaal, maar dat hoort erbij. Kwaliteit staat altijd bovenaan.” Mooie afsluitende woorden, waar we ons als Guldie schilderwerk & vastgoedonderhoud voor de volle honderd procent bij aan kunnen sluiten. Wist u trouwens dat we bij Guldie ook in de school- en bouwvakanties gewoon doorwerken? Wel zo handig!

Ook gebruik maken van de ervaring en deskundigheid van Guldie? Neem dan contact op!