In gesprek met Wouter en Marc over hun werk bij Guldie

Het zal je niet verbazen dat wij bij Guldie schilderen een prachtig vak vinden, waar je veel voldoening uit haalt. Maar wáárom dat zo is, dat kun je natuurlijk het beste horen van onze echte vakmensen. Wouter Hofland (25) en Marc van Ravenhorst (21) vertellen met veel plezier waarom zij het zo naar hun zin hebben bij Guldie.

Niet de eerste keus

Toegegeven: voor beide mannen was het schildersvak niet het eerste wat in hen opkwam toen ze over hun toekomst nadachten. Wouter wilde eerst timmerman worden (en studeerde ook als zodanig af) en Marc ging van politieagent naar ICT’er en besloot vervolgens uit het niets schilder te worden.

Dankzij de crisis in het schildersvak gerold

Wouter: “Toen ik, nadat ik klaar was met school, wilde solliciteren als timmerman, was er nergens werk. We zaten toen middenin de crisis en nergens hadden ze mensen nodig.” Hij besloot niet bij de pakken neer te gaan zitten en zich ‘simpelweg’ om te scholen tot schilder. Nadat-ie na het afronden van zijn opleiding een weekje thuis had gezeten, kon Wouter aan de slag bij een ander schilderbedrijf. Vanuit daar belandde hij zo’n vijf jaar geleden bij Guldie.

Voor Marc is het een iets ander verhaal: “Na mijn opleiding belandde ik bij een klein schildersbedrijf, om te kijken of het schildersvak bij mij paste en of ik het een beetje kon. Dat bleek het geval: zij waren tevreden over mij en ik had het goed naar mijn zin.”

Toch kon hij niet blijven. Ook hij ondervond last van de crisis, waardoor er bij het bedrijfje geen werk voor hem was. Gelukkig hoefde Marc niet lang thuis te zitten en kon hij – mede dankzij zijn school (Schildersvakopleiding Amersfoort) - vrij snel terecht bij Guldie. Inmiddels werkt hij er al een jaar of vier en heeft-ie het goed naar zijn zin.

De schoonheid van het vak

Maar wat vinden de mannen nou zo mooi aan het schildersvak? Volgens Marc is het vooral de voortdurende voldoening die hij van zijn werk krijgt: “Opdrachten en klanten tevreden maken, dat is waar ik het voor doe. Elke keer is het weer een kick als de mensen blij zijn.”

Wouter sluit zich daarbij aan en voegt er nog iets aan toe: “Met schilderen zit je echt in de afwerkfase. Het echte ‘mooi maken’ van een gebouw vind ik leuk, dat je het een smoel kunt geven. Zichtwerk, zeg maar. Je kunt echt laten zien wat je gedaan hebt.”

Geen schilders, maar specialisten

Dat is ook een van de redenen waarom we bij Guldie ervoor kiezen om onze vakmensen geen schilders, maar ‘onderhoudsspecialisten’ te noemen. Je bent niet alleen maar bezig met muurtjes schilderen, maar hebt juist gevarieerde werkdagen waardoor je veel meer bent dan schilder. Bovendien ‘denkt Guldie met haar personeel mee en proberen ze je werk te geven dat echt bij je past’, aldus Wouter: “Van nieuwbouw tot onderhoud van panden en particulier werk, ze proberen echt te kijken wat je leuk vindt en je daar te plaatsen.”

Guldie biedt je de mogelijkheid je te ontplooien

Maar er is meer, zegt Wouter: “Bij andere schildersbedrijven krijg je niet veel mogelijkheden om jezelf te ontplooien. Bij Guldie heb je die kans wel: ze nemen echt de tijd om je op te leiden en hebben meerdere leermeesters, waardoor je het vak goed kan leren.Marc voegt toe: “Ze bieden ook cursussen aan. Vind je het leuk en interessant om te leren behangen of ben je op zoek naar algemene vaardigheden en tips? Dan kun je een cursus volgen en ga je met een aantal collega’s op pad om dit te doen.”

De hoogtepunten van Wouter & Marc

Gevraagd naar hun hoogtepunten, hebben Wouter en Marc allebei een eigen verhaal. Voor Marc was het een grachtenwoning in Utrecht, waar ze ‘ruim de tijd’ kregen om pure perfectie af te leveren. “We mochten het hele huis doen en moesten ervoor zorgen dat dit het beste van het beste werd. Het was een klus met allemaal verschillende kleuren in alle kamers. Uiteindelijk kregen we te horen dat de opdrachtgever helemaal tevreden was met het resultaat.”

Wouter kiest op zijn beurt voor een monumentaal pand, een boerderij die helemaal gestript was, vervolgens opnieuw gestuct werd en waar echt sprake was van ‘een totaalplaatje’. “Het moest helemaal van begin tot eind opgeknapt worden, dus onder meer houtrotreparaties, deelvervangingen, schuiframen gangbaar maken, kleine ruitjes opnieuw plaatsen, dat soort werk.”

Een boodschap voor potentiële sollicitanten

Beide heren willen ook nog graag een boodschap meenemen aan schilders (in opleiding) die overwegen bij Guldie te komen werken. Marc: “Het is echt een warm bad waar je in terechtkomt. Toen ik begon bij Guldie, ving iedereen me gelijk goed op en voelde ik me opgenomen in de groep.” Wouter vult aan: “Het leuke is ook dat je om de zoveel tijd van vaste collega wisselt én dat Guldie altijd haar best doet om werk te vinden dat goed bij je past.”